2022-04-13 14:33:21• hírek • Bede Emőke

Drága mulatság a feketézés: két be nem jelentett munkavállaló miatt kapott több tízezer lejes bírságot egy Szatmár megyei cég

Képünk illusztráció. Forrás: Szatmár.ro archívum
Képünk illusztráció. Forrás: Szatmár.ro archívum

A területi munkaügyi felügyelőségek az április 5. és 8. közötti időszakban országszerte azt vizsgálták egy összehangolt akció keretében, hogy a munkáltatók betartják-e az alapvető munkavédelmi előírásokat, illetve tiszteletben tartják-e mindazokat a szabályokat, melyek a törvényes munkaerő-foglalkoztatásra vonatkoznak. Az akció ez alkalommal a 107-es, illetve a 4724-es tevékenységi kóddal rendelkező cégeket érintette, azaz olyanokat, amelyek péktermékek előállításával, illetve kenyér és egyéb péktermékek kiskereskedelmi értékesítésével foglalkoznak.

Ami a munkaviszonyok kapcsán végzett ellenőrzéseket illeti, Szatmár megyében a négy nap leforgása alatt összesen 25 munkáltatót ellenőriztek, ezek közül 3-at az éjszakai órákban. Az ITM felügyelői a tapasztalt rendellenességek nyomán 5 írásbeli figyelmeztetést és 2 pénzbírságot szabtak ki összesen 4500 lej értékben. Ugyanakkor lebukott egy olyan munkáltató is, akinél ketten is feketén, azaz munkavállalói szerződés nélkül dolgoztak. A munkaügyi felügyelőség nem hunyt szemet az eset felett, a szóban forgó céget ugyanis összesen 40.000 lejre bírságolták.


A szakhatóság tájékoztatása szerint az alábbiak voltak a legfontosabb problémák, melyekre az akció során fény derült: a szolgáltatásnyújtás egyéni munkavállalói szerződés hiányában történt, a ledolgozott munkaórákat nem vezették megfelelően, az egyéni munkavállalói szerződésekről nem tartottak legalább egy fénymásolatot a munkahelyen, az állami szabadnapokon és ünnepeken folytatott munkát nem kompenzálták, illetve az alkalmazottak nem kaptak egy-egy példányt a saját munkaviszonyukat igazoló szerződésből.


Munkavédelmi szempontból sem sokkal fényesebb a helyzet. Az április 5. és 8. között zajló ellenőrzés során összesen 18 munkáltatót vontak górcső alá, akiknek alkalmazásában összesen 400 személy áll. Mindazon hiányosságok nyomán, melyeket a felügyelők felfedeztek, 29 írásbeli figyelmeztetést egy 5.000 lejes bírságot szabtak ki. 


Mint közlik, sok helyen elmulasztották ellenőrizni az elektromos hálózatot, illetve nincsenek olyan alkalmazottak kijelölve és kiképezve sem, akik szükség esetén elsősegélyt tudnának nyújtani. Sok helyen hiányosak a munkavédelmi kiírások, a kemencék nem megfelelő módon csatlakoznak az őket tüzelőanyaggal tápláló rendszerre és nem rendelkeznek frissített ISCIR-engedéllyel sem stb.


Az ITM az ilyen akciók révén szeretné jobb belátásra téríteni mindazon munkáltatókat, akik a vonatkozó törvényekre fittyet hányva feketén alkalmazzák az embereket, illetve a másik oldalon, a munkavállalókban is szeretnék tudatosítani, hogy mennyire fontos egyéni szerződést kötni az őt alkalmazó céggel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: